Een kantoor is een plek waar een grote groep mensen ongeveer een vijfde deel van hun leven zullen doorbrengen, dat mag dan wel een fijne plek zijn. Rustgevend, georganiseerd en met een prettige uitstraling. We kennen wellicht de kubusvormgeving uit Amerikaanse films van de vorige eeuw, waar elke werknemer muurtjes heeft staan om hun werkplek van vier vierkante meter. Zoals je je kunt voorstellen is dat niet echt prettig werken. Of men het doorheeft of niet, we hebben behoefte aan licht en ruimte. Dat is precies wat een kantoor met een modern interieur kan bieden.

Licht

Want wie modern zegt, zegt licht, zowel qua kleurstelling als qua daglicht. De eerste stap om dit te bereiken is natuurlijk een gebouw met veel ramen, liefst zo groot mogelijk. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het daglicht zo diep mogelijk het gebouw in kan stromen. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig, met glazen systeemwanden. Zo kunnen er afzonderlijke kantoren worden geplaatst, zonder dat een ervan het met enkel kunstlicht moet doen, dat gun je je werknemers immers niet?

Contrast

Om de lichte sfeer te behouden is het ook belangrijk om daar qua meubilairkeuze rekening mee te houden. Hier en daar wat donker hout of zwart staal is natuurlijk niet verboden, het is zelfs aan te raden, maar zorg er wel voor dat de open sfeer niet verloren gaat. Zet lichte bureaus en banken neer en breng contrast aan met schilderijen en bijzettafeltjes. Vergeet zeker geen aandacht te besteden aan de eenheid van het geheel, de glazen systeemwanden zorgen immers voor optimale zichtbaarheid. Dat levert ook direct op dat werknemers hun ruimte netjes moeten houden, dat draagt weer bij aan de rust die een moderne inrichting uit zou moeten stralen.

Eenheid

Wanneer het gaat om de styling van een modern kantoorgebouw, kun je denken aan de volgende dingen. Kantoren die vanuit een punt tegelijk zichtbaar zijn, zullen het vooral goed doen wanneer ze vrijwel identiek worden ingericht, ofwel door dezelfde meubels op een andere manier te positioneren, ofwel door de meubels in gelijke positie te plaatsen en de meubels zelf te variƫren. Kies tenslotte een kleurschema dat door heel het kantoor, of in ieder geval op de hele verdieping, wordt aangehouden, dit versterkt de eenheid maximaal. En het belangrijkste: laat werknemers hun eigen plekje decoreren, dat maakt ze blij!